Werkzaamheden aan de orgelkas.

Terwijl er in Heerde bij de orgelmaker Reil met man en macht wordt gewerkt aan de restauratie van de windladen, pijpen en het klaviatuur wordt er in de kerk ook niet stilgezeten. Bij nader inzien is gebleken dat de windladen moeten worden gerestaureerd in plaats van kleine reparaties en schoon maken.

vlnr Henk Beens, Jan Roetman en Hans Reil bij de windlade van het rugwerk

In de afgelopen week zijn de schilders begonnen met het schilderen van de orgelkas. Wist u trouwens, dat deze kast, net als bij een gitaar, dient als een klankkast?

 

Han Reil en Stef Tuinstra bewonderen het pijpwerk

Nadat de steiger vorige week door vrijwilligers is opgehoogd zijn gemeenteleden met een schildersachtergrond Wim Hartman, Albert Schuurman en William van de Wetering gestart met het schuren en voorlakken aan hoofdwerkkas. Een tijdrovende klus op hoog niveau, maar: ‘Je hebt wel eer van je werk’, zo zei een van de schilders.

Ook het bovenste lofwerk kan nu grondig aangepakt worden. Inmiddels is het bijna helemaal stofvrij en ook het anker, kruis en de trompetten zijn schoongemaakt. Nadat alles helemaal schoon is worden de plekken waar het goud beschadigd is gerepareerd.