Sint Nicolaaskerk uit 1200 gevonden: Archeologen erg enthousiast

De Sint Nicolaaskerk waarin Genemuiden stadsrechten heeft gekregen in 1275 is gevonden. Dit als resultaat van het archeologisch onderzoek. De fundering die is gevonden bevindt zich aan de zijde van de toren.

Even na half 4 begint Klomp te glunderen. Ze zijn de hele dag al op zoek geweest naar resten van oud(ere) kerken. Na verder te hebben gegraven bij de sacristie en het knekelhuisje (het huisje waar de stoffelijke resten van mensen werden bewaard nadat het graf geruimd werd) werd opnieuw de tekening van de kerk voor 1882 ter hand genomen en zijn ze naast de ingang van de toren gaan graven. Een spannend moment, want als ze hier wat vonden zouden alle vermoedens tastbaar geworden zijn.

Om iets na half vier zegt Klomp: “We hebben hem! En er is geen discussie mogelijk: Deze kerk stamt uit de 13e eeuw”. Dat betekent dus dat in deze kerk de Stadsrechten aan Genemuiden zijn verleent door bisschop Jan van Nassau en ook dat alle vermoedens bevestigd zijn. De fundering die gevonden is. is de fundering van het acht-hoekige koor, zoals het ook op de tekening staat.

“Dat het te bewijzen valt dat de kerk uit 1200 komt is omdat het een bepaald steensoort is wat in die tijd werd gebruikt”, vertelt Klomp met de steen in zijn hand. “Er is dus geen discussie mogelijk dat deze kerk later is gebouwd”.

“We gaan als we hier klaar zijn de tekeningen op elkaar leggen en dan zal alles op zijn plek vallen”, aldus Klomp.